Екологичният преход предоставя уникална възможност за обединение на капиталовите пазари в

...
Екологичният преход предоставя уникална възможност за обединение на капиталовите пазари в
Коментари Харесай

Лагард призовава за съюз на пазарите за зелени капитали

Екологичният преход дава неповторима опция за обединяване на капиталовите пазари в Европейския съюз, което е необходимо поради големите капиталови потребности. Това съобщи на конференция президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, представена от Франс прес.
" Мисля, че зеленият преход ни дава неповторима опция да изградим същински европейски финансов пазар, прехвърлящ националните граници - бих го нарекла Съюз на пазарите за зелени капитали ", посочи Лагард във видеоизявление.

За интеграция на финансовите пазари вътре в Европейски Съюз се приказва от дълго време, само че тя остава прекомерно незавършена, макар че се появиха доста начинания за развиване на финансирането на стопанската система, учредено основно върху банкови заеми посредством по-голямо прибягване до институционни вложители, като пенсионните фондове, застрахователите или семействата, отбелязва Българска телеграфна агенция.

За да може Европа да доближи задачите си за последователно понижаване на излъчванията от СО2 са нужни огромни вложения, а разпокъсаността на националните финансови пазари може да ограничи опцията да се финансират бъдещите вложения, акцентира Лагард.
Предложеното неотдавна от Европейската комисия хармонизиране на разпоредбите за информациите, отнасящи се за устойчивото развиване на фирмите, е основен детайл за подсилване на тази интеграция, посочи тя.

По думите й обаче към момента липсва съответен европейски контрол на зелените финансови артикули, с цел да може да им се даде формален лейбъл. Липсва и хармонизирана фискална система за вложения в устойчиви артикули на финансиране.

Нуждите от вложения в Европейски Съюз се обрисуват колосални и се пресмятат на към 330 милиарда евро годишно за финансиране на напъните в региона на климата и силата. Към тях се прибавят 125 милиарда евро годишно за сполучливо осъществяване на цифровия преход.
Европа към този момент се потвърди като уместно място за издаване на зелени облигации, които финансират планове в поддръжка на устойчивото развиване. За да укрепи тази наклонност, Европейската комисия скоро ще вложи 225 милиарда евро зелени облигации в границите на проект за възобновяване в интервала след пандемията, наименуван " Next Generation EU ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР